понеделник, 17 ноември 2008 г.

1571

Битка при Лепанто
Битка при Лепанто
Конфликт: Битка при Лепанто
Битката при Лепанто
Период
7 октомври 1571
Място
ролива Патраикос, Йонийско море
Резултат
Победа за съюзниците
Причина

Повод

Територия

Воюващи страни
Свещена лига(Испания, Генуа, Венецианската република, Папската област, Малтийския орден, Сицилия, Неапол, Савоя, Тоскана и Парма)
Османска империя
Командири
Хуан Австрийски
Али паша
Сили
84 000
88 000
Жертви
8 000 ранени или убити; 12 галери
20 000 ранени или убити; 50 потопени кораба; 137 превзети


Битката при Лепанто е морско сражение, което се състои се на 7 октомври 1571 г. в пролива Патраикос, при нос Скрофа, в Йонийско море. Обединените сили на Свещената лига, в която влизат Испания, Генуа, Венецианската република, Папската област, Малтийския орден, Сицилия, Неапол, Савоя, Тоскана и Парма побеждават флотата на Османската империя.

//

През 16 век между морските държави се води битка за надмощие в Средиземно море. Особено остро съперничество съществува между Испания и Турция. През 1570 г. османския султан Селим II започва война, с цел да завладее остров Кипър и да осъществи експанзия в Италия и Испания. Войната продължава от 1570 до 1573 г. Римският папа Пий V успява да организира антитурска испано-венецианска коалиция, получила името Свещена лига.
Силите на Лигата
Главнокомандващ на съюзническия флот е 24-годишният Хуан Австрийски, извънбрачен син на испанския крал Карл V и полубрат на управляващия Филип II. Силите на обединената Свещената Лига представляват най-силния и многочислен флот, който някога е виждала Европа. Наброява повече от 300 различни съда, от които 108 венециански галери, 81 испански галери, 32 галери от папската армия и други италиански държави и освен това 6 огромни венециански галеаси. Общата численост на екипажа на тези съдове е около 84 хил.души. Християните разполагат с около 28 000 бойци, въоръжени с аркебузи и мускети.


Турския флот е командван от Муезин-Заде-Али, познат като Али паша. Общата численост на екипажите достига 88 хил.човека. Турците имат приблизително същия брой войници като силите на Свещената лига, част от тях въоръжени с лъкове. Но докато дон Хуан Австрийски може да разчита и на около 10 000 гребци, то гребците на турските кораби са поробени християни, които се надявали при поражение на османския флот да получат свободата си.
Сражението
Съюзническият флот блокира турските кораби в залива Патраикос. Турският главнокомандващ предполагал, че силите на съюзниците са при остров Кефалония, а дон Хуан Австрийски считал, че турците са в тяхната база - Лепанто.
Сутринта на 7 октомври 1571 г. двата флота, съвсем неочаквано и за двете страни, се срещат при входа на залива, на 60 км от Лепанто (днес Нафпакт).
Значение
Битката при Лепанто слага край на господството на турския флот в Средиземно море. Съюзническият флот удържа победа, но не се възползва от това. Вместо да се предприемат действия, започват спорове за далечни планове. Испанците извършват десант в Тунис, а венецианците воюват в Далмация. Турският султан получава възможност да възстанови своя флот и през пролетта на следващата година, турците построяват 220 галери. Флотът излиза в морето под командването на Улуг-Али. Свещената лига се разпада и през март 1573 г. правителството на Венеция подписва договор с Турция, според който отстъпва Кипър на турците и трябва да изплати големи контрибуции. Турците отново стават господари на източната част на Средиземно море.
Тривия
В битката при Лепанто участва Мигел де Сервантес. В сраженията губи лявата си ръка.

Няма коментари: